RestschuldhuisLangzaam kruipt de huizenmarkt uit een dal. De sterke daling van de huizenprijzen heeft er flink ingehakt bij huiseigenaren. Gemiddeld zijn de huizenprijzen met 20% gezakt. Bij het verkopen van huizen die onder water staan blijft er een restschuld over. Hoe moet er om worden gegaan met deze restschulden?

Bij het gedwongen verkopen van een huis moet er onderscheid worden gemaakt tussen huisfinancieringen die zijn afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de financieringen zonder NHG. Bij gedwongen verkoop van een huis waarvan de hypotheek is afgesloten met NHG, zijn er mogelijkheden om kwijtschelding te krijgen van de restschulden. Lees de voorwaarden op NHG.nl.

Als de hypotheek is afgesloten zonder NHG zijn er geen mogelijkheden om de schulden af te wentelen. Wat is de oplossing in dit geval?

 

Restschulden aflossen na verkoop van de koopwoning

huizenverkoopBij verkoop van een huis moet de verkoopwaarde gebruikt worden om de hypotheek af te lossen. In het geval de verkoopopbrengst te laag is, blijft er een restschuld over. De hypotheek komt te vervallen doordat het huis verkocht is. Normaal gesproken moeten de restschulden dan gefinancierd worden met een consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Er moeten dus nieuwe afspraken met de bank gemaakt worden over het terugbetalen van de restschulden.

In de praktijk blijkt dat banken hier soepel mee omgaan. Ze weten namelijk ook dat er gezamenlijk gezocht moet worden naar een oplossing van het ontstane probleem. Als de bank zich hard gaat opstellen, is de kans groot dat ze niets of weinig van de schuld terug gaan zien. Als de voormalige huiseigenaren de lasten niet kunnen dragen, komen ze in de schuldsanering. De kans dat de bank de volledige bedrag dan nog kan vorderen is zeer klein.

Tags