Mark Rutte is ineens 180 graden gedraaid als het gaat over het standpunt van de enorme hypotheekschuld van Nederland. Deze hypotheekschuld is met ongeveer 104 procent van het bruto binnenlands product (bbp) de hoogste ter wereld. De Nederlandse hypotheekschuld wordt door Rutte als ernstig gezien. Maar vorig jaar in november heeft hij gezegd dat de hoge schuld helemaal geen probleem zou zijn.

Rutte geeft aan dat er sinds de laatste Tweede Kamer verkiezingen in juni 2010 een enorme verandering is opgetreden in de woningmarkt. Hij zegt dat we nu zien dat er een private schuld is en die enorm veel extra toeneemt, maar ook de huizenprijzen zijn zeer gedaald. Deze uitspraken zijn erg opmerkelijk, de toename van de hypotheekschulden in Nederland is namelijk de laatste jaren enorm afgevlakt door de stagnerende woningmarkt. Hierdoor is er minder vraag en aanbod van (eenvoudige) hypotheekkredieten.

In september zijn de nieuwe verkiezingen, het is dan nog maar de vraag wie er aan de macht gaat komen en welke beslissingen er dan gemaakt gaan worden over de hypotheekschulden die Nederland nu zou hebben. Ook het aspect persoonlijke leningen zal worden meegenomen bij de nieuwe verkiezingen, alle partijen hebben hier namelijk een beeld over. Welke keuze er gemaakt gaat worden, is ook afhankelijk van de  rente op de persoonlijke lening, als de rente laag staat sluiten meer mensen een lening af en zou Nederland misschien sneller uit de schulden kunnen komen. Maar of dit ook werkelijkheid gaat worden, daar moeten we nog even op wachten.

(met dank aan: huizenmarkt-zeepbel.nl)

Tags