De woningcorporatie Laurentius uit Breda lijkt zich op te maken voor surseance van betalingen. De stichting zou te maken hebben met een tegenvallende omzet dit kwartaal en zou daardoor direct in de problemen komen.

De voorspelde winst uit het boekjaar 2012 zou volledig zijn verdwenen en de stichting zou op dit moment rekening houden met een verlies van meer dan 110 miljoen euro. Daarnaast zou de Bank Nederlandse Gemeenten binnen 3 maanden aflossing willen zien van een lening van 60 miljoen euro en zij zouden niet bereid zijn Laurentius uitstel van betaling te geven.

De Bredase woningcorporatie is enigszins uniek vanwege het feit dat de betalingsproblemen niet door handel in derivaten lijken te komen, maar in het geval van Laurentius zouden hypotheekverstrekkers te vaak een negatief hypotheekadvies geven en daarnaast heeft de oud-directeur van de stichting gefraudeerd en miljoenen in eigen zak gestoken.

De oud-directeur van de woningstichting heeft ongeveer een half jaar geleden enkele weken in de cel doorgebracht en het proces tegen hem zal waarschijnlijk begin volgend jaar plaatsvinden. De directeur wordt verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

De interim-directeur van de woningcorporatie, Karin Rosielle, liet in een reactie weten dat er inderdaad grote geldproblemen zijn binnen de woningcorporatie. De problemen zouden volgens de interim-directeur waarschijnlijk echter niet tot een faillissement leiden. Woningcorporaties zijn nog nooit failliet gegaan in Nederland en dat zou met Laurentius dan ook niet gebeuren. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zou volgens Rosielle de uitkomst kunnen bieden.

Bron: Nu.nl

Tags